Seitsemän saarta kadonnut kartalta Indonesiassa

Kahuripanin mukaan saarten häviämisen syynä on mangrovemetsien ja koralliriuttojen tuhoutuminen. Saaret ovat tämän seurauksena ikään kuin vajonneet mereen. Kaikki seitsemän saarta sijaitsivat Riaun maakunnassa, Malakan salmessa. Yksi saarista toimi Indonesian, Malesian ja Singaporen merirajapyykkinä.
Malakan salmi on maailman vilkkaimmin liikennöityjä salmia. Sen kautta kulkee Itä-Aasian ja Euroopan välinen laivareitti. Salmessa on tapahtunut useita tankkerien uppoamisia, joista on aiheutunut öljypäästöjä. Öljy kulkeutuu merivirtojen mukana mangrovemetsiin, takertuu puihin ja lopulta tappaa ne.


– Mangrovemetsät toimivat suojana merivirtojen, aaltojen ja tuulen aiheuttamaa eroosiota vastaan, Kahuripan sanoo. Myös monet linnut, kalat, simpukat ja äyriäiset ovat riippuvaisia mangrovealueista ja koralliriutoista.Mangrovemetsiä ja koralliriuttoja ovat tuhonneet hakkuut, myrkyillä ja räjähteillä kalastaminen ja laivaliikenteen öljypäästöt. Koralleja vahingoittaa myös meren lämpeneminen ilmastonmuutoksen seurauksena. Indonesian koralliriutoista enää 6,5 % on hyväkuntoisia.Kahuripanin mukaan tilanne uhkaa hävittää lisää saaria lähitulevaisuudessa.


Lähteet: Iltasanomat ja The Jakarta Post