Ympäristöjärjestöt vievät ilmastonmuutostietoutta kouluihin

Viime keväänä tehdyn suomalaisten ilmastonmuutostietoutta kartoittaneen tutkimuksen mukaan autoilun vähentäminen tulee 36 % suomalaisista ensimmäiseksi mieleen, kun kysytään, millä tavoin ilmastonmuutosta voisi omassa elämässä torjua. Sen sijaan energian säästämisen ja uusiutuvien energianlähteiden käytön lisäämisen mainitsee vain noin 10 % suomalaisista, vaikka suurin osa kotitalouksien hiilidioksidipäästöistä syntyy nimen omaan sähkön käytöstä ja lämmityksestä.


Maan ystävät, Luonto-Liitto ja Dodo ovat jo pitkään osallistuneet aktiivisesti ilmastonmuutoskeskusteluun, tuottaneet materiaalia ja luoneet areenoita kansalaiskeskustelulle. Konkreettisin esimerkki on www.ilmasto.org -sivusto, jolla ilmastonmuutosta käsitellään monipuolisti. Asiallisen tiedon tarjoamisen lisäksi tarkoituksena on osoittaa, että kuka tahansa voi toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi vaihtamalla vihreään sähköön, käyttämällä joukoliikennettä ja lajittelemalla jätteet.


Tämän työn jatkoksi järjestöt käynnistivät viime keväänä yhdessä Nuorten Akatemian kanssa yläastelaisten ja lukiolaisten ilmastonmuutostietouden kasvattamiseen tähtäävän hankkeen. Sen aikana 25 järjestöjen ilmastolähettilästä kiertää kouluissa kertomassa ilmastonmuutoksesta. Lisäksi hankkeessa on tuotettu materiaaleja, joihin voit tarkemmin tutustua kampanjan sivuilla.

Ilmastokoulukiertäjät koulutettiin viime lauantaina Nuorten luontotalolla Helsingissä. Päivän aikana kouluvierailijat saivat tiukan paketin ilmastonmuutostietoutta. Pohdittavana olivat niin ilmastonmuutosskeptikkojen esiin nostamat argumentit kuin ilmastonmuutosta mahdollisesti voimistavien palautekytkentöjen todennäköisyyskin. Aikaa käytettiin myös sen pohtimiseen, miten kiertäjien oma huoli ilmastonmuutoksen etenemisestä saadaan siirrettyä oppilaille. Ryhmätöissä pohdittiin keinoja luokkien aktivoimiseen ja keskustelun herättämiseen.


Koulutuspäivässä pohdittiin myös ruuan ilmastovaikutuksia. Kokki oli suunnitellut päivän ruokalistan huolellisesti: tarjolla oli kotimaisista sienistä valmistettua kastiketta, perunoita, mainiota kaalisalaattia, marjapiirakkaa, pastaa ja linssimuhennosta. Muun muassa ilmaston kannalta ongelmalliset liha ja riisi oli ruokalistalta unohdettu.
Pauligin huvilassa toimiva Nuorten luontotalo tarjosi koulutukselle mainiot puitteet. Ryhmätöitä osa seurueesta siirtyi tekemään ulos.
Pauligin huvilassa toimiva Nuorten luontotalo tarjosi koulutukselle mainiot puitteet. Ryhmätöitä osa seurueesta siirtyi tekemään ulos.Lähde: Miten ilmastonmuutos vaikuttaä Taloustutkimuksen Omnibus-tutkimus, 2003