Siemenpuusäätiön hanke Malissa sai Saksan UNIFEMin palkinnon

Jatropha-pensas tulee toimeen karuissakin oloissa. Se tarvitsee vain vähän vettä ja pensas itää tuoreesta oksasta. Jatropha kasvaa Malissa sekä luonnonvaraisena että istutettuna ja on monikäyttöisyytensä lisäksi hyvä suoja myös eroosiota vastaan.


UNIFEM palkitsi Mali Folkecenterin ja Siemenpuun hankkeen, koska naisilla on merkittävä rooli jatropha-öljyn valmistuksessa ja käytössä. Naiset poimivat pähkinät pensaasta, rikkovat ne ja poistavat siemenet. Sen jälkeen siemenet viedään puristamoon, jossa niistä puristetaan jatropha-öljyä. Naiset käyttävät öljyä valkoisen saippuan valmistukseen ja siemenistä jäävää puristusjätettä huonompilaatuiseen mustaan saippuaan. Puristusjätettä käytetään myös lannoitteena.


Suurin osa jatropha-öljystä menee kuitenkin energiantuotantoon. Kylissä öljyllä pyöritetään monitoimikonetta, jota kutsutaan multifunctional platformiksi. Koneella voidaan muun muassa tuottaa pieniä määriä sähköä, jauhaa jauhoja ja puristaa jatropha-öljyä. Nykyisin myös toinen Mali Folkecenterin autoista kulkee kylissä puristetulla jatropha-öljyllä.


Dodo tekee kehitysyhteistyöhanke Sinsibereä yhteistyössä Mali Folkecenterin kanssa. Tuuli Kaskinen Sinsiberen Suomen ryhmästä on parhaillaan seurantamatkalla Malissa ja kirjoittaa Dodon sivuille nettipäiväkirjaa matkaltaan.


Lisätietoa:
www.siemenpuu.org
www.malifolkecenter.org

www.unifem.de