Malissa vietetään tänään maaseudun naisten päivää

Kylissä miehet huolehtivat perusraaka-aineiden kuten hirssin, maissin ja riisin viljelystä. Naiset kuitenkin auttavat pelloilla ja erityisesti nyt, kun sadekausi on Malissa päättymässä, naisetkin rehkivät sadonkorjuussa.


Vihannesten, hedelmien ja pähkinöiden kasvatus, kerääminen ja jalostus on kokonaan naisten vastuulla. Juuri nyt kerätään kypsiä maapähkinöitä ja eilen vieraillessani Bironin kylässä melkein kaikki naiset olivat maapähkinäpellolla. Kylässä paahdettiin myös karite-puun hiukan kastanjan näköisiä pähkinöitä. Naiset keräävät pähkinät voipuuksikin kutsutusta puusta, paahtavat, jauhavat ja keittävät ne ja erottavat irtoavan rasvan. Kylissä rasvaa käytetään myös ruuanlaittoon, mutta meillä se tunnetaan parhaiten erilaisista ihovoiteista. Esimerkiksi monissa Body Shopin tuotteissa käytetään karite-voita. Myös polttopuun hakkaaminen, kerääminen ja kuljettaminen myyntipaikoille kuuluu kylissä naisten töihin. Varsinkin kuivalla kaudella naiset saavat siitä kipeästi kaivattuja rahatuloja.


Kaikkien töiden osalta ei voi ensi kuulemalta päätellä, ovatko ne naisten vai miesten aluetta. Esimerkiksi mehiläisten hoidon voisi kuvitella kuuluvan naisille, kun he pitävät huolta muistakin pienistä kotieläimistä. Mehiläisten hoito ja hunajan kerääminen on kuitenkin miesten työtä. Niinpä sitä ei voitu ottaa saippuan valmistuksen, kanankasvatuksen ja ruukkujen teon oheen Dodon Sinsibere-hankkeessa edistettävien toimeentulomuotojen joukkoon.


Tuuli Kaskinen
Bamako, Mali  


Tuuli Kaskinen viettää kaksi kuukautta Malissa tutustumassa Dodon Sinsibere-kehitysyhteistyöhankkeeseen ja kertoo matkapäiväkirjassaan kuulumisistaan.