Venäjä pelaa Kioton sopimuksella

Presidentti Vladimir Putinin neuvonantaja Andrei Illarionov ilmoitti eilen Kremlistä, että Kioton sopimus nykyisillä ehdoillaan rajoittaisi talouskasvua Venäjällä, eikä Venäjä siksi voi ratifioida sopimusta. Lausunto on herättänyt valtaisaa huomiota tiedotusvälineissä ympäri maailman, sillä USA:n ilmoitettua, että se jättäytyy sopimuksen ulkopuolelle, vain Venäjän ratifionti voi saattaa koko historiallisen sopimuksen voimaan.Milanossa parhaillaan järjestettävän YK:n ilmastokokouksen osallistujille Venäjän ilmoitus ei kuitenkaan tullut yllätyksenä. Sama neuvonantaja antoi jokseenkin samansisältöisen lausunnon kaksi kuukautta sitten Moskovassa järjestetyn ilmastokonferenssin yhteydessä. Sen jälkeen Putin itse on kuitenkin kahteen otteeseen todennut, että Venäjä harkitsee ratifiointia ja päätökseen palataan myöhemmin, kun tarvittavat tutkimukset on tehty.Milanossa sekä koko kansalaisjärjestörintama että monet delegaatit pitävät Illarionovin lausuntoa poliittisena pelinä, joka edeltää Venäjällä ensi viikonloppuna pidettäviä Duuman vaaleja ja maaliskuussa 2004 järjestettäviä presidentin vaaleja.Kremlistä tulleeseen lausuntoon sisältyi myös ikävä viesti siitä, että Venäjä voi esittää lisävaatimuksia hyväksyäkseen sopimuksen. Illarionov korosti, että nykyisillä ehdoilla Venäjä ei voi hyväksyä sopimusta, mikä sisältänee viestin siitä, että muilla ehdoilla se on mahdollista.Tämän hässäkän seurauksena koko Milanon kokous on noussut kansainvälisen uutisoinnin aiheeksi. Toivottavasti siinä sivussa täällä aikaan saatavat hyvät ja tärkeätkin asiat saavat ansaitsemansa huomion.Milanossa 3.12.2003Tuuli KaskinenLisää raportteja Milanon ilmastokokouksesta www.ilmasto.org.