Polttoaineen kulutusta Yhdysvalloissa veroilla alas

Yhdysvalloissa polttoaineen hinta on tällä hetkellä korkealla – lähes kolmasosa meidän hinnoistamme. Kansalaisten keskuudessa napistaan kovasti, mutta yllättävä taho on puuttunut keskusteluun: Detroitin suuret autonvalmistajat ovat ottaneet kantaa bensiiniveron korottamisen puolesta. Sekä General Motorsin että Ford Motor Companyn johto on esittänyt kannattavansa polttoaineveron korottamista. Pitkän kokemuksensa Euroopan markkinoilla toimimisesta perusteella yhtiöissä on huomattu, että korkeampi polttoaineverotus johtaa öljynkulutuksen vähenemiseen.


Kansalaisten vihaisia reaktioita polttoaineen korkeasta hinnasta hyödynneään samaan aikaan myös Yhdysvaltojen presidentinarpomissählingeissä. John Kerryn kymmenen vuotta vanhaa ehdotusta budjettivajeen paikkaamisesta polttoaineverotuksen kiristämisellä käytetään nyt voimakkaasti häntä vastaan. Kansalaisten joukosta tulee vahvoja mielipiteitä muun muassa siitä, että polttoaineesta saatavia verotuloja ei saisi käyttää mihinkään muuhun kuin tieverkoston ja muiden autoilijoiden palveluiden ylläpitöön.


Tilanne on mielenkiintoinen. Yhtäkkiä se onkin autoteollisuus, joka kannattaa polttoaineveron kiristämistä ja öljynkulutuksen vähentämistä – ja väittää kannattaneensa niitä jo pitkään. Tähän asetelmaan täytyy tottumalla tottua, mutta vaikutusvallasta öljynkulutuksen vähentämisen takana voi maailma ilahtua paljonkin.