Ympäristö, kaupunkisuunnittelu ja Dodo

”Koska ympäristö vaikuttaa kaikkeen, ympäristöstä puhuttaessa pitää puhua kaikesta paitsi ympäristöstä”, Jarre Parkatti sanoo. Dodon kaupunkisuunnitteluryhmä pyrkii kehittämään erilaisia ”kaupunkilaisia utopioita” – osallistumaan kansalaiskeskusteluun siitä, miten luodaan ekologisempia ja viihtyisämpiä kaupunkeja.


Kaupunkisuunnittelusta on viime aikoina ruvettu puhumaan laajasti, ja paine kansalaisten osallistamiselle on kasvanut suunnittelijoiden piirissä. Suurin osa keskusteluun osaa ottavista järjestöistä on kuitenkin perinteisiä asukasyhdistyksiä, joille ekologisuus ei ole keskeinen arvo. ”Minusta kaupunkikeskustelussa täytyisi ensin tehdä suuret linjat selväksi: se, että ekologinen kestävyys on otettava tosissaan. Biodiversiteetti asettaa ehdot muulle keskustelulle”, Parkatti sanoo.

Parkatti nostaa ykköskysymykseksi autoliikenteen: sen kasvun torjuminen on ekologisen kaupungin tärkein haaste. Pienempi autojen määrä myös antaa mahdollisuuden rakentaa tiiviimmin. ”Autoilussa on kyse tilallisesta priorisoinnista”, Parkatti sanoo. ”Pitäisi ajatella, mitä muuta kaupunkiin jää mahtumatta, jos autojen pitää mahtua. Autoilusta puhuttaessa täytyisi saada näkyviin sen koko hinta: se tarkoittaa Tyynenmeren saarten kohtalon lisäksi sitä, että autojen viemä tila on pois vaikkapa lasten leikkipaikoilta.”

Parkatin mukaan kaupunkisuunnittelussa lähdetään liian usein siitä, että tietyt asiat ovat ”tätä päivää” ja siis välttämättömiä. Esimerkeistä käyvät yksityisautoilu tai materiaalisen elintason nousun tuottama privatisoituminen – kaiken täytyy löytyä omasta asunnosta. Nykyisin taloyhtiöihin ei tehdä edes pesutupia, kun kaiken pitää olla privaattia. Olisi hyvä että korttelin keskellä olisi jotain mikä saisi ihmiset tapaamaan luontevasti”, Parkatti sanoo.

Parkatti muistuttaisi poliitikkoja paitsi vastuusta, myös ajattelutapojen muutoksen vauhdista. ”Kaupunkitrendit tulevat kauhean nopeasti. Kymmenen vuoden päästä tämän päivän utopiat voivat olla itsestäänselvyyksiä. Siksi utopioita on tärkeää kehitellä, ei voi lähteä siitä tyylistä että tehdään kompromissi jo ennakolta.”

Haastattelu kokonaisuudessaan


Dodon kaupunkisuunnittelutoiminta