Viides Seaid-kävely 11.7.2004 Helsingissä

Seaid-kävelijät MeilahdessaReittimme noudattelee edellisten vuosien reittejä: Lähtö kello yhdeksältä Talinhuipulta (Eniron kartta s. 51, DE 79; risteyksessä joka kartassa tekstin ”Talinhuippu/Talitoppen” alapuolella); Talinhuipun paikasta epävarmojen kokoontuminen bussin 18 Muusantorin pysäkillä, kello 8.30. Tähän tapaamiseen ehtii bussilla 18, joka saapuu Muusantorille klo 8.23. Reitin Muusantorille kotiovelta julkisilla voi tsekata YTV:n reittioppaasta, osoitteesta www.reittiopas.fi. Omalla autolla tai pyörällä paikalle ei kannata tulla, koska vaellus päättyy toiselle puolen Helsinginniemeä, ja poikittaisliikenne Vanhastakaupungista Taliin ei kesäsunnuntaisin toimi kovin hyvin.


Talinhuipulta lähdemme kiertämään Helsinginniemeä seuraavalla reitillä: Tarvaspää – Munkkiniemi – Meilahti – Töölönranta – Hietaniemi – Salmisaari – Ruoholahti ja kauppa- & lounastauko – Hietalahti – Hernesaari – Merisatama – Kaivopuisto – Eteläsatama – Katajanokka – Pohjoissatama – Merihaka – Sörnäinen – Kyläsaari – Arabianranta – Vanhakaupunki. Seuraamme rantaviivaa mahdollisimman tiiviisti.


Reitin pituus on n. 35 km. Reitillä mukana kulkee infopuhelin 050 5344 241, johon soittamalla saat selville, missä retkue liikkuu. Reitille voit siten liittyä myös matkan varrelta.


Koska vauhti ja urheilu ei ole pääosassa, kävelyn taittaa normaalikunnolla mitenkään erityisemmin ponnistelematta. Kaupungissa vessat ja kaupat ovat lähellä, joten ihmeempiä eväsreppuja ei kannata varustaa; vesipullo, pieni naposteltava, vaihtosukat ja aurinkovoide/kevyt sadesuoja on silti hyvä ottaa mukaan. Kokemus on opettanut, että kaupunkivaelluksella rulettaa seuraava varustus: mukavat kengät, kuten lenkkarit tai urheilusandaalit; mukavat sukat, hihallinen t-paita, aurinkolasit. Matkaa on kyllä taitettu myös pikku topeissa ja jeesus-sandaaleissa ja toisaalta maastohousuissa ja maihareissa, eli varusteurheilusta ei ole kyse!


Ennemminkin tunnelma on retkimäinen: yhdessä kaupunkia mittaillessa siitä paljastuu uusia, yllättäviä puolia. Matkalla on aikaa keskustella kaikesta olennaisesta maan ja taivaan välillä. Ruoholahden evästauolla voi varpaita tuulettaa nurmikolla piknikatessa. Yleensä Seaidin läpi kävelemiseen on mennyt 9-10 tuntia; etenemme hitaimman mukaan. Edellisten Seaidien kesänletkeitä tunnelmia kuvin voi katsella Seaid-kuvasivuilta.


Koska kyseessä on viides Seaid, on luvassa entistä juhlavampaa menoa!


Varatkaahan jo nyt päivä kalenteristanne – ja raahatkaa mukaan äidit, isät, mummot, sisarukset, kaverit, koirat, ulkomaalaiset tai muuten ei-helsinkiläiset tyypit… kaikilla on selvästi ollut mukavaa Seaidilla.


Dodo Helsinki
Kaupunkilaiset Utopiat


Kuva: Vuoden 2003 Seaid-kävelijät tauolla kaupungin taidemuseon pihalla Meilahdessa (Niko Lipsanen)