Pääsiäissaari-palkinto Shellille öljyvarantojen alaskirjauksista: Öljyn kulutus vähenee ja päästöt alenevat?

LEHDISTÖTIEDOTE


Yhtiö on ilmoittanut tämän vuoden aikana useaan otteeseen, että sen todetut öljyvarat ovat huomattavasti taseeseen kirjattuja varantoja pienemmät. Alaskirjaus yhdessä maailman suurimmista öljy-yhtiöistä on johtanut kansainväliseen keskusteluun käytettävissä olevien öljyvarojen todellisesta suuruudesta, ja nostattanut spekulaatioita öljyn tulevasta hinnasta.

Alaskirjaus on myös herättänyt aiemmin vaienneet liike-elämän tahotkin kommentoimaan öljyn vähenemisestä. Yhdysvaltalainen investointipankkiiri Matthew Simmons on epäillyt, että myös suuri osa Saudi-Arabian tunnetuista öljyvaroista on pelkkää silmänlumetta tai että niitä ei ainakaan nykytekniikalla pystytä hyödyntämään. Kallistuva polttoaine kannustaa yrityksiä investoimaan vähemmän polttoainetta kuluttaviin tekniikoihin ja vaihtamaan polttoaineen esimerkiksi uusiutuvaan puuhun tai biokaasuun.

Öljyn poltto tuottaa yli 40 % ilmaston lämpenemistä aiheuttavan hiilidioksidin päästöistä maailmassa. Ilmatieteen laitoksen toukokuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan Suomen ilmasto saattaa lämmetä jopa 3-5 astetta seuraavien 50 vuoden aikana. Öljyn kulutuksen vähentäminen on yksi tärkeimmistä keinoista ilmastonmuutoksen torjumisessa.

Royal Dutch/Shell on viime vuosina esiintynyt julkisuudessa uusiutuvien energiateknologioiden kehittäjänä. Myös Shellin pitkän tähtäimen skenaarioissa todetaan, että viimeistään vuoteen 2050 mennessä uusiutuvilla energialähteillä on mahdollista tuottaa enemmän energiaa kuin öljyllä. Kuitenkin ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää vieläkin nopeampaa siirtymistä kestävään energiatalouteen.

– Shellin alaskirjaukset ovat yksi osoitus halvan öljyn aikakauden lähestyvästä lopusta. Ehtyvän, uusiutumattoman luonnonresurssin varaan rakennettu yhteiskuntamme ja talousjärjestelmämme ovat vaarassa, jos emme pikaisesti ryhdy kehittämään ja käyttöönottamaan vaihtoehtoja öljylle. Tällä palkinnolla haluamme kannustaa laajaan keskusteluun öljyttömästä tulevaisuudesta. Erityisesti meidän suomalaisten sopii katsoa peiliin: jokainen meistä kuluttaa yli 2 tonnia öljyä vuodessa ja kulutus vain kasvaa, muistuttaa Tuomas Hakala Dodo ry:stä.

Dodo – Tulevaisuuden elävä luonto ry jakaa vuosittain pääsiäissaaripalkinnon tahattomasta ympäristöteosta. Vain muutamassa vuosisadassa Pääsiäissaarten ihmiset tuhosivat saarten kasvit ja eläimet sukupuuttoon sekä johtivat yhteiskuntansa kaaokseen ja kannibalismiin. Palkinnolla Dodo ry haluaa muistuttaa jokapäiväisen toimintamme vaikutuksista.

Palkinto luovutettiin toissapäivänä Oy Shell Ab:n toimitusjohtajalle Georg Tallbergille. Oy Shell Ab on Royal Dutch/Shellin tytäryhtiö Suomessa.


Lisätietoja:

Tuomas Hakala
tuomas.hakala [at] dodo.org
puh. 050 596 1226