SEAID-kaupunkivaellus 2004

”Terveiset täältä Helsingin rannoilta! Lähdettiin aamuysiltä Talinhuipulta vähän kankeina ja viluisina, mutta kävellessä tulee aina sairaan siisti fiilis, sataa tai paistaa. Kaupunki rullaa alla kuin ihmeellisesti kuvitettu matto, valot ja varjot leikkivät veden kanssa. Ja joka puolella on ihmisiä. Nyt tiedän, mihin se kylpylähotelli aiotaan laittaa, samoin millä biitsillä sinilevä kukkii hehkeimmin. Ja tosiaan, kyllä satamien tilalle mahtuu kymmenettuhannet tyypit asumaan. Tsekattiin myös, että se sairaan siisti puhelinkoppi on edelleen Jätkäsaaressa. Illalla Arabiassa polku venyttäytyi lähes loputtomaksi. Onneksi oli lintuja kuultavina. Vanhankaupunginkoskella maahan istahtaessa oli fiilis, että taas on stadi hetken hallussa.”


Viides SEAID-kaupunkivaellus sunnuntaina 11.7.2004 klo 9 Talinhuipulta Vanhankaupunginkoskelle


Helsinginniemen rantaviivan pituus on reilut 35 km. Se on sopiva päivämarssi normaalikuntoiselle kaupunkilaiselle, ei fyysisesti liian raskas muttei toisaalta aivan hetkessäkään taittuva matka. Seaid etenee rauhallista, mutta reipasta tahtia. Jäätelölle pysähdytään silloin, kun se tuntuu hyvältä. Tavoitteena ei ole lyödä nopeusennätyksiä vaan ehtiä kuulostella, katsella ja fiilistellä kaupunkia.


Juhlapuheissa Helsingin merellisyyttä korostetaan jatkuvasti. Tule ottamaan selvää, miltä merellinen Helsinki oikein näyttää – arvioimaan, milloin rannat on paljastettu teollisuuskiinteistöjen ja varikkojen takaa ulkoilijoille, ketkä ovat nykyisiä rantojen miehiä ja naisia, miten uudet rakennusmassat kohoavat veden äärelle, millainen on Helsingin asuntotuotannon kaikkein luksuriöösein valttikortti merinäköala, miten Itämeri oikein voikaan tänä kesänä, kuinka tiheään jäätelökioskeja on rantapoluilla ja millaisia ihmisiä tällaisilla sunnuntaikävelyillä oikein käy.


Vaellus on maksuton. Mukaan tarvitset hyvät kengät ja sukat, ja reppuun vielä vaihtosukat, lompakon ja juomapullon. Mukaan voi ottaa myös kavereita, mummoja ja koiria. Eväät kukin voi itse ostaa matkan varrelta. Vaellus starttaa sunnuntaina 11. heinäkuuta klo 9 Talinhuipulta (Eniron kartta s. 52, ruutu DE-79). Talin maastoa tuntemattomille on myös kokoontuminen HKL:n bussin 18 Muusantorin pysäkillä klo 8.30. Matkan kotioveltasi julkisilla Muusantorille voi tarkistaa YTV:n reittioppaasta, www.reittiopas.fi. Lähtöpaikalle ei kannata tulla pyörällä eikä omalla autolla, koska vaellus päättyy toiselle puolen Helsinkiä. Vaellukselle voi liittyä myös matkan varrelta. Mukana kulkee infopuhelin 050 534 4241, josta voi tiedustella letkan kulloistakin sijaintia.

Lisätietoja: Jepa Leväsvirta p. (09) 724 7794

Dodo – Tulevaisuuden elävä luonto ry. on vuonna 1995 perustettu suomalainen ympäristöjärjestö. Dodon tuottama Kaupunkilaiset Utopiat kuului vuoden 2000 kulttuurikaupunkiohjelmistoon, ja nyt projektin perinteitä jatkavat kantakaupungin Seaid- ja Itä-Helsingin Seastsaid-kaupunkivaellukset ja Utopiat.com.