Faktaa ja fiktiota pyöräilystä: Ekotehokas pyörä

Ekologinen selkäreppu kertoo kiloina sen luonnonvarojen määrän, jonka tuote on koko elinkaarensa aikana
kuluttanut. Yhden tuotteen tuottamiseen tarvitaan elottomia luonnonvaroja yhteensä:
– teräsrunkoinen polkupyörä 400 kg
– alumiinirunkoinen polkupyörä 12 000 kg
– 5 km:n matka henkilöautolla n. 4 kg
– 5 km:n matka polkupyörällä n. 1 kg


Materiaalitehokkuudella tarkoitetaan tuotteen tai palvelun valmistuksen ja elinikäisen käytön aiheuttamaa luonnonvarojen kulutusta suhteessa tuotteesta tai palvelusta saatuun hyötyyn. Mitä pidempään ja enemmän ajaa samalla pyörällä, sen materiaalitehokkaampaa sen käyttö on ja sitä vähemmän ympäristö kuormittuu. Asianmukainen huolto pidentää polkupyörän käyttöikää huomattavasti. Varaosien saatavuudesta kannattaa varmistua jo pyörää ostaessa.


Henkilöauton kokonaismateriaalinkulutus kaupunkiliikenteessä on noin 1,27 kg liikuttua kilometriä kohden. Polkupyörällä ajettaessa kokonaismateriaalinkulutus sen sijaan on noin 0,16 kg/km ja kokonaisenergiankulutuksen on arvioitu olevan noin 0,06 MJ/km. Henkilöauton kokonaisenergiankulutus taas on noin 5,2 MJ/km, josta suurin osa liittyy sen käyttöön ja tarvittavan käyttöenergian tuotantoketjuun. Tilantarve 30 kilometrin tuntinopeudessa on polkupyörällä noin seitsemän neliömetriä, henkilöautolla yli 100 neliömetriä.Lähteet:
http://www.ytv.fi/jateh/oppilaitos/koulkan05.pdf
www.sll.fi/toiminta/kestava/materiaaleja/et-luento03
www.ekoteho.net/tied/_EkotehoPERUS_B_72dpi.pdf


Teksti: Marja Mesimäki
Kuva: Jukka Karvonen