Faktaa ja fiktiota pyöräilystä: Pyörähistorian valitut palat

Kuinka hauskaa on pyöräily


”Toukokuussa osallistuttiin myös Jyväskylä-Saarijärvi-ajoon. Urheilupakinoitsija ’Markku’ propagoi pyöräilyn puolesta. Huhtikuun lopulla hän kirjoitti ’Urheilumaailma’-palstalla seuraavaa: ’Voi yhden kerran sentään, kun pyöräily on hauskaa.Sitä emme huomanneetkaan silloin, kun yleisurheilu oli kaikki kaikessa. Mutta nyt senkin asian tiedämme ja aikomuksemme on alkavana kesänä polkea entistenkin laiminlyöntien edestä. Ei peräti lujaa – mikä varsinaisille kilpapyöräilijöille rauhoitukseksi sanottakoon – vaan hissun kissun. Tiet eivät vielä ole aika hyvässä pyöräilykunnossa, mutta siinähän sentään menettelevät, kun ei välitä. Koettakaapa toisetkin miltä pyöräily maistuu ellette jo ennen ole saaneet ’pyöräilykärpäsiä’.”
(Lähde: Jyväskylän Pyöräilyseuran historia)


Pyöräilymuhvi


”Mainion keksinnön on tehnyt se virkanainen, joka joutuu päivittäin polkupyörällä käymään virassaan 10 kilometrin takaa. Aamulla työhön mennessäpaleli hänen käsiään, olipa hänellä kuinka lämpimät käsineet tahansa. Viimein hän sai onnistuneen aatteen, jonka hän auliisti antaa toisillekin opiksi ja neuvoksi. Hän harsi aaltopahvista kokoon kaksi niin suurta muhvia, että niihin parahiksi mahtui nyrkkiin puristettu käsi. Sitten hän pujotti muhvin ohjaustangon kädensijaan, veti ryppyyn muhvin ulomman reunan ja köytti sen kiinni ohjaustankoon hiukan kädensijan alapuolelle. Muhvin täytyy olla niin leveä, että se ulottuu joitakin cm pitemmälle kuin kädensija. Ja nyt on sormilla uskomattoman lämmin pesä eikä pyöräilijällä tarvitse olla kuin tavalliset villalapaset, vaikkapa ulkona olisi 30 asteen pakkanen. (Maija Suova, toim; Joka naisen niksikirja. Porvoo 1952.)”
(Lähde: Pikajalka 1/2001)Vanha Polkupyörä


”Usein kysytään, mikä on vanha polkupyörä; varmaa vastausta ei ole. Kuitenkin kaiketikin, ainakin Vanhojen Velojen kokoontumisajoissa vanha pyörä voi olla
– vanha,
– vanhalta edes näyttävä,
– muuten erikoinen tai
– kuljettajaansa iäkkäämpi pyörä.”
(Vanhat Velot ry)


Marja Mesimäki