Liikkuvan ympäristökonferenssin kuulumisia

24.6. Viimeiset valmistelut käsillä. Venäläiset osallistujat saapuvat Pietarista bussilla.


25.6. Retkeläisemme esiintyivät TV-nyttin lauantain kello 20 lähetyksessä. 


Isnäs, Kaarnaranta Tekstiviestikuulumiset: ”87 km pyöräilyä pittoreskeja rantareittejä optimisäässä ja sateessa. Apila ja lupiini tuoksui, TV-nytt kuvasi. Kaarnarannassa luomuherkuteltiin ja tutustuttiin.”

Liikkuva ympäristökonferenssi liikkeellä!

26.6. Kotka Pyöräretkestä tehtiin juttu ”Maailma on kierretty myös Jopolla” Kymen Sanomiin. Retkeläisemme kommentoivat lehdessä muun muassa seuraavaa:
”Suomessa pyöräilijöillä on hyvät oltavat. Meillä ei Venäjällä ole pyöräteitä – ei missään. Ainakaan en ole koskaan nähnyt sellaisia. Tiemme ovat huonokuntoisia ja lisäksi teillämme ajetaan aivan liian kovaa eikä liikennesääntöjä noudateta niin kuin Suomessa”, totesi Darina Katsetkova. ”Mukana matkalla on ihmisiä, jotka pitävät pyöräilemisestä ja ovat kiinnostuneet luonnonsuojeluun ja ympäristöön liittyvistä asioista. Matkan varrella tutustumme erilaisiin kuntiin ja kaupunkeihin ja niiden pyöräilyoloihin, sähkölaitoksiin ja luontoon”, Darina jatkoi.
”Käytännön järjestelyt veivät kyllä aikaa, koska kysymyksessä ei ole vain tavallinen pyöräretki. Tällä retkellä yhdistyvät kesän ja kärpästen lisäksi ajatus kestävästä elämäntavasta ja sen mukaisista liikenneratkaisuista”, kertoi Ismo Pykäläinen. Pyöräilyasiantuntijana Ismo kommentoi myös välineitä: ”Pyörän tulee olla luotettava. Yksivaihteisellakin pärjää mainiosti. Maapallo on kierretty myös Jopolla”


27.6. Hamina Tekstiviestikuulumiset: ”Kaikki tyytyväisiä. Vain Jari nukahti mielenkiintoisessa seminaarissamme. Koskikierros Karhulan Ladun johdolla. Kotkasta Haminaan koko matkan pyörätietä.”


28.6. Virolahti Tekstiviestikuulumiset: ”Oltiin paikallisessa lehdessä, tv:ssä ja radiossa. Haminan torilla venyteltiin ja kyseltiin pyöräilystä. Taitoajoratakin oli. Virojoelle ajettiin ryhmissä. Jotkut kävivät Klamilan kirkossa, toiset näkötornissa, kolmannet etsivät pronssikautisia hautoja, mutta löysivät mansikoita jne. Yö lakkautetulla koulullla.”


29.6. Viipuri Tekstiviestikuulumiset: ”Paljon sadetta ja pitkä matka (85 km). Rajan yli päästiin ilman isoja ongelmia ja nyt ollaan laivahotellissa. Päivän erikoisuudet: perinnebiotoopin ylläpitäjät (aik. tunnettu nimellä hiehot) traktorin perässä Suomessa ja taloa pidempi auto Venäjällä.” 


Ympäristökonferenssi ylittää rajan

30.6. Primorsk (Koivisto) Tekstiviestikuulumiset: Aamulla kulkukoiranpentu varasti hanskat ja hellytti, Viipurin linna ja historian rekonstruointiklubi hämmästytti. Hyttyset ovat isoja & pahoja, tunnelma mukava.”


1.7. Molodezhnoje Tekstiviestikuulumiset: ””Lasten täydennyskoulutuskeskuksen” Ekoprikaatinuorten tutkimukset tekivät suuren vaikutuksen. Koiviston kirkko kiinnosti myös ja kahviloista sai hyvää ruokaa. 70 km Molodezhnojeen, jonne saavuttiin myöhään. Lämmin suihku teki onnelliseksi. Muut ilot: EI SADETTA, teitittelevät pikkupojat, ruoka, puskat…”


2.7. Zeleznogorsk (Terijoki) Tekstiviestikuulumiset: ”Terijoen upeat hiekkarannat ihanassa auringonpaisteessa. Zelezhnogorskin luterilainen kirkko oli kiinni, ortodoksikirkko auki. Illalla odotettiin ruokaa KAUAN.”3.7. Pietari Tekstiviestikuulumiset: ”Vatsanpohjaa kutitteli kun lähestyimme Pietaria. Meidät otti juhlavalla puheella vastaan Pekka Haavisto. TV-kameroita ei kylläkaan näkynyt.”


4.7. Pietari Tekstiviestikuulumiset: ”Pyöreän pöydän seminaari oli erittäin kiinnostava. Pyöräilijät olivat hieman nuutuneita Pietariin tutustumisen jälkeen. Ehkä virkistymme huomiseksi.”


Terveyttä Pietariin kestävillä liikenneratkaisuilla

5.7. Pietarhovi Tekstiviestikuulumiset: ”Ollaan Pietarhovissa. Aurinko porottaa ja sairaan kuuma. Ukkosrintama ihan vieressä – kääk!”  


6.7. Tekstiviestikuulumiset: ”Vältettiin kaksi saderintamaa goretex-kenkäsuojien ansiosta. Hyvä tie (1 valtava alamäki, jossa pääsi 40 – 50 km/h ja vain yksi 12 % nousu). Hyvää ja edullista ruokaa (salaatti, keitto & pääruoka 2€). Hienot rauniot ja siirtolohkare, joka sai vallantunteen nousemaan päähän (älkää kysykö). Hitailla hyvä keskustelu, nopeat eksyivät pahan kerran.”


7.7. Tekstiviestikuulumiset: ”Kattohaikaroita ja haukkoja vehreiden rantaniittyjen yllä. Valtavia ukonputkia, maalaamattomia mummonmökkejä. Sovhoosin (nyk. Zao) ruokalassa sai syödä kylläkseen yhdellä eurolla. Hiekkatie pakotti kääntymään takaisin, mutta illan sauna pyyhki pois vaivat ja monen päivän liat. :)” 10.7. Sillamäe Tekstiviestikuulumiset: ”Narvassa kuunneltiin luento ilmansaasteista, Sillamäessä tutustuttiin paikallisiin organisaatoihin. Siinä välissä käytiin hiekkarannalla. Porukka on muuten alkanut potea: maha, kurkku, silmä, selkä jne.Toivottavasti pysytään yhtenä kappaleena kotiin asti. Meri ja auringonlasku ihastuttivat.”


11.7. Kunda Tekstiviestikuulumiset: ”E-e-e-e-urovelo täryytti ja upotti. Eilen Sillamäe oli yllättävän elossa, tänään Kunsa hämmästyttävän sementissä. Asfaltti sanoo ”snack, crackle, pop” ja sulaa kuumuuttaan renkaisiin. Jotkut saavat rusketussukat, toiset paloraitoja. Silti hyvä päästä saunaan. Eesti keel ihastuttaa, venäjästä jäljellä vain ”maslo, maslo” ja ”ochen ready”. Venäläiset sanovat nykyään ”huomenta” ja huutavat ”auto”. Polyglotit osaavat yhä sanoa ”kummallinen maa” kahdella kielellä.”


12.7. Tekstiviestikuulumiset: ”Hyvä yhteinen keskustelu Vihasoon koululla pyöräilyn ja julkisen liikenteen edistämisestä, rantalöhöilyä ja illalla lisää palautekeskustelua Kolgan hulppeassa keskkoolissa.” 13.7. Tekstiviestikuulumiset: ”Viimeinen ajopäivä. Mittarissa yhteensä 1111 km. Tallinnassa on pyöräteitä!”14.7. Tekstiviestikuulumiset: ”Erittäin kiinnostava alustus paikallisilta, illalla jaettiin diplomit osallistujille. Olo on vähän haikea, toisaalta täytyy vielä hieman pinnistää, sillä herätään 5.30 ja klo 13 on pressikonffa.”  


15.7. Tallinnasta aamulautalla Helsinkiin. Lehdistökonferenssissa Hepo ry:n puheenjohtaja Petri Sipilä kertoi pyöräilyn asemasta Suomessa, Alexander ja Olga kertoivat pyöräilystä Venäjällä. Pyöräilijät kertoivat kokemuksiaan matkan varrelta ja lopuksi laulaa lurautettiin pyöräretken tunnuslaulu.

Takaisin IMEC 2005 -sivulle