Dodo Suomi-Areenalla: Globaali osallisuus ratkaisee ympäristöongelmat

Maailman ihmisillä on niin paljon yhteisiä asioita ratkaistavanaan, että päätöksentekoon tarvitaan kaikkia. Esimerkiksi ilmastonmuutosta Suomi ei voisi kansallisvaltiona torjua, vaikka demokraattinen järjestelmämme toimisi briljantisti. Dodon Tuuli Kaskinen osallistui MTV3:n ja eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan tänään Porissa järjestämään Demokratia 2100 -keskusteluun.

"Suomen eduskuntalaitos on yksi demokratian menestystarinoista. Tulevaisuudessa sen on kuitenkin oltava valmis luovuttamaan valtaansa vähitellen kehittyville kansainvälisille päätöksentekojärjestelmille", sanoi Kaskinen.

Nyt tähän on ainutlaatuinen mahdollisuus. Matkustelu, Google earth ja ihmisten välisten kontaktien lisääntyminen luovat globaaleja yhteisiä kokemuksia. Niiden varaan voidaan rakentaa yhteisyyttä, jonka kautta koko ihmiskunta pystyy tarttumaan pelottavimpiinkin uhkakuviin.

Dodon rooli ympäristöjärjestönä on luoda demokratian muotoja, joissa huoli maailman tilasta ja esimerkiksi ekologiset kulutusvalinnat kanavoituvat yhteisiin asioihin vaikuttamiseen. Kansalaisyhteiskunnan tavoitteena pitää olla niiden asioiden politisoiminen, joita puoleet eivät pysty ihmisille kommunikoimaan.

Demokratia 2100 -keskustelussa kuultiin myös tulevaisuuden tutkija Mika Mannermaan puheenvuoro demokratian tulevaisuudesta. Mannermaan mukaan globaalin demokratian syntyminen on samalla tavalla ajan kysymys kuin suomalaisen puoluekartan uusiutuminen. Molemmat on rakennettu teollisen yhteiskunnan ehdoilla ja eduskunnan 200-vuotisjuhliin mennessä ne ovat jääneet historiaan.

Lisätietoja:
Tuuli Kaskinen
tuuli.kaskinen [at] dodo.org
puh. 050 5149752

Katso myös:

Dodon 10-vuotisjulistus ympäristöstä, sankareista ja demokratiasta

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan Demokratian tulevaisuus -projekti