Keskeiset Megapolis-käsitteet ja helsinkiläiset esimerkit

Megapolis 2021 on kaupunki Kiinassa, Nigeriassa, Brasiliassa tai Pakistanissa. Siellä asuu noin 20 miljoonaa ihmistä. Vastaavia kaupunkeja on vuonna 2021 maailmassa toista kymmentä. Kaksi kolmesta maapallon asukkaasta asuu kaupungissa. Kaupungistumisesta on tullut ihmiskunnalle suuri voimavara – ei uhka maapallon tulevaisuudelle.

Helsinki ei ole asukasluvultaan Megapolis vielä vuonna 2021. Se voisi kuitenkin esiintyä uudenlaisen ekologisen maailman pääkaupunkina. Tässä Dodon määrittelemät Megapoliksen tuntomerkit ja vinkkejä Helsingille kestävän suurkaupunki-identiteetin kehittämiseksi.

Ahtaan asumisen gloria tarjoaa tiivistä, korkeatasoista asumista kaupunkien ytimissä. Asuminen kaupungin sykkeessä kahviloiden, kauppojen ja kulttuurin äärellä on ekologista. Keskuslämmitys vähentää hiilidioksidipäästöjä ja joukkoliikenne vetää puoleensa ruuhkia välttävää kaupunkilaista.

Helsinkiläinen esimerkki: Ahdasta asumistaan glorifioivat muun muassa arkkitehti-graafikot Tuomas Toivonen ja Nana Tsuboi. Heidän kotinaan on kalliolainen yksiö, joka tarpeen tullen työhuoneelle tai matkoilla hotellihuoneisiin. Myös vanhat opiskelija-asuntolat esimerkiksi klassinen Domma tarojavat hyvät edellytykset kaupunkimaiseen ahtaaseen asumiseen.

Personoitu joukkoliikenne on vastaisku yksityisautoistumiselle. Personoitua joukkoliikennettä käyttävä voi kännykällään tai tietokoneella kytkeytyä bussin tai junan verkkoon. Sitä kautta matkustaja luo itselleen oman yksityisen tilan, saman, jonka yksityisautoilijakin autossaan istuessaan saa. Matkustaja itse valitsee kuuntelemansa musiikin, katselemansa kuvat ja lukemansa tekstit. Lisäksi verkko tarjoaa tietoa ohi kiitävistä tapahtumista. Personointi voi laajentua myös kutsujoukkoliikenteeksi, jossa pikkubussi noutaa asiakkansa kotiovelta sovittuun aikaan.

Helsinkiläinen esimerkki: City car club on yksi yksityinen personoidun joukkoliikenteen sovellus. HKL voisi olla ensimmäinen käyttäjäkokemuslähtöisen joukkoliikenteen tarjoaja.

Ahtaan asumisen gloria tarjoaa tiivistä, korkeatasoista asumista kaupunkien ytimissä. Asuminen kaupungin sykkeessä kahviloiden, kauppojen ja kulttuurin äärellä on ekologista. Keskuslämmitys vähentää hiilidioksidipäästöjä ja joukkoliikenne vetää puoleensa ruuhkia välttävää kaupunkilaista.

Helsinkiläinen esimerkki: Ahdasta asumistaan glorifioivat muun muassa arkkitehti-graafikot Tuomas Toivonen ja Nana Tsuboi. Heidän kotinaan on kalliolainen yksiö, joka tarpeen tullen laajenee työhuoneelle tai matkoilla hotellihuoneisiin. Myös vanhat opiskelija-asuntolat esimerkiksi klassinen Domma tarjoavat hyvät edellytykset kaupunkimaiseen ahtaaseen asumiseen.

Personoitu joukkoliikenne on vastaisku yksityisautoistumiselle. Personoitua joukkoliikennettä käyttävä voi kännykällään tai tietokoneella kytkeytyä bussin tai junan verkkoon. Sitä kautta matkustaja luo itselleen oman yksityisen tilan, saman, jonka yksityisautoilijakin autossaan istuessaan saa. Matkustaja itse valitsee kuuntelemansa musiikin, katselemansa kuvat ja lukemansa tekstit. Lisäksi verkko tarjoaa tietoa ohi kiitävistä tapahtumista. Personointi voi laajentua myös kutsujoukkoliikenteeksi, jossa pikkubussi noutaa asiakkansa kotiovelta sovittuun aikaan.

Helsinkiläinen esimerkki: City car club on yksi yksityinen personoidun joukkoliikenteen sovellus. HKL voisi olla ensimmäinen käyttäjäkokemuslähtöisen joukkoliikenteen tarjoaja. Juuri julkistetun tiedon mukaan HKL asentaa busseihin ja ratikoihin langattomat internet-yhteydet. Dodon mielestä tämä on askel oikeaan suuntaan!

Kattopuutarhojen kaupunki tarjoaa kaupunkilaiselle kosketuksen luontoon. Kaupunkilaisen ei tarvitse muuttaa Nurmijärvelle, kun omalla katolla tai lähipuistossa voi pitää omaa kukkapenkkiä ja opettaa lapset viljelemään porkkanoita.

Helsinkiläinen esimerkki: Uusiin Jätkäsaaren taloihin tulee suuret parvekkeet, joilla viljelykin onnistuu ja esimerkiksi Vuorimiehenkatu 29:n katolta pilkistelee jo nyt kuusi.

Askeettinen hedonismi ei tarkoita ekoilua köyhäilemällä, vaan palveluiden, kultuurin ja yhteiskäyttötuotteiden hyödyntämmistä. Askeettinen hedonisti istuu kahviloissa ja klubeilla, ostaa korkeatasoista luomuruokaa tai syö ravintolassa. Hän panostaa vaatehankinnoissa laatuun ja tilaa tarvittaessa taksin.n

Helsinkiläinen esimerkki: Elokuvat ja näyttelyt kokoava Tennispalatsi on askeettisen hedonistin keskus. Ympärillä on ravintoloita, klubeja, kahviloita ja pihalla kaupunkitilaa ottavat haltuun skeittarit ja temppupyöräilijät. Läheltä löytyy myös Ekokauppa Ruohonjuuri ja perille pääsee metrolla ja bussilla. Vielä ei kuitenkaan olla perillä. Yhteisten tilojen houkuttelevuutta täytyy lisätä – tarjolla ei saa olla vain ostoskeskusten kliinisyyttä. Lisäksi Helsingistä puuttuvat vielä ekoluksuskaupat, joita muihin maailman trendikeskuksiin on viime aikoina noussut.

Kattopuutarhojen kaupunki tarjoaa kaupunkilaiselle kosketuksen luontoon. Kaupunkilaisen ei tarvitse muuttaa Nurmijärvelle, kun omalla katolla tai lähipuistossa voi pitää omaa kukkapenkkiä ja opettaa lapset viljelemään porkkanoita.

Helsinkiläinen esimerkki: Uusiin Jätkäsaaren taloihin tulee suuret parvekkeet, joilla viljelykin onnistuu ja esimerkiksi Vuorimiehenkatu 29:n katolta pilkistelee jo nyt kuusi.

Askeettinen hedonismi ei tarkoita ekoilua köyhäilemällä, vaan palveluiden, kulttuurin ja yhteiskäyttötuotteiden hyödyntämmistä. Askeettinen hedonisti istuu kahviloissa ja klubeilla, ostaa korkeatasoista luomuruokaa tai syö ravintolassa. Ostaessaan tavaraa, askeettinen hedonisti lataa ostokseen mahdollisimman paljon merkityksiä, jotta tunnelma uudesta ostoksesta säilyy mahdollisimman pitkään, eikä uutta tarvitse heti hankkia. 

Helsinkiläinen esimerkki: Elokuvat ja näyttelyt kokoava Tennispalatsi on askeettisen hedonistin keskus. Ympärillä on ravintoloita, klubeja, kahviloita ja pihalla kaupunkitilaa ottavat haltuun skeittarit ja temppupyöräilijät. Läheltä löytyy myös Ekokauppa Ruohonjuuri ja perille pääsee metrolla ja bussilla. Vielä ei kuitenkaan olla perillä. Yhteisten tilojen houkuttelevuutta täytyy lisätä – tarjolla ei saa olla vain ostoskeskusten kliinisyyttä. Lisäksi Helsingistä puuttuvat vielä ekoluksuskaupat, joita muihin maailman trendikeskuksiin on viime aikoina noussut.