Älä marise Moai – nouse lentoon ja tee jotain

Kertomus Pääsiäissaarella satoja vuosia sitten eläneistä ihmisistä ja eläimistä herää henkiin Korkeasaaressa pääsiäisenä. Tarina on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan: Uutiset kertovat jo ilmastonmuutoksen kiistämättömistä seurauksista ja tutkijat varoittavat metsäpinta-alan pienenemisestä. Korkeasaaren Pääsiäissaaritapahtumissa ympäristöjärjestö Dodo ry, Korkeasaaren eläintarha ja Korkeasaaren Ystävät ry haluavat kuvittaa ja kertoa Pääsiäissaaren tarinan.

”Puhtaassa ja turvallisessa Suomessa ilmastonmuutos ja muut ympäristöongelmat tuntuvat vaikeilta hahmottaa. Pääsiäissaaren tarina kertoo meille, että ihmiset ovat painineet samanlaisten ongelmien kanssa aiemminkin. Nyt mittakaava on suurempi, mutta myös ratkaisujen löytäminen on todennäköisempää. Onhan meillä käytössä niin historian opetukset kuin tulevaisuuden teknologiatkin.”, pohtii Aleksi Neuvonen Dodo ry:n puheenjohtaja.

Pääsiäisviikolla maanantaista keskiviikkoon uusimaalaisten koulujen edustajat kokoontuvat koululaiskonferenssiiin. Päivittäin 60 lasta ja nuorta tuottaa omia ratkaisujaan ympäristö-ongelmiin. Yhteiskunnalliset vaikuttajat kansanedustajista ylipormestari Jussi Pajuseen ja nuorten idoli Ellen
Jokikunnakseen asti kommentoivat niitä.

Pääsiäispyhinä Korkeasaaren vierailijoille avautuu Pääsiäissaari-reitti. Tarinaa kuljettavat kivipää Moai ja naurulokki Muru. Reitin rastipisteillä voi
eläytyä Pääsiäissaaren tapahtumiin Lintumieskisa-näytelmässä ja tutustua aavikoitumisen ongelmiin malilaisen viljelijän näkökulmasta. Matkan varrella saa myös jokamiehen vinkkejä ilmastonmuutoksen torjumiseen.

”Vaikealtakin tuntuvia ympäristöasioita, kuten ilmastonmuutos, aavikoituminen tai lajien häviäminen, voi tuoda lähelle arkea elämyksellisessä ympäristössä pelien, havainnoinnin ja osallistavan teatterin avulla.  Pääsiäissaari-reitti sopii erityisen hyvin perheille, joissa on kouluikäisiä lapsia.”, sanoo Pääsiäissaaren tuottaja Jannika Joutsenniemi.

Tyynessä valtameressä sijaitseva vehreä Pääsiäissaari  köyhtyi aikanaan muutamassa sadassa vuodessa kuivaksi heinikoksi. Pääsiäissaaren asukkaat kaatoivat saaren puut ja tekivät niistä veneitä ja asuntoja. Samaan aikaan he rakensivat jättimäisiä Moai-patsaita, joiden arvoitus on kiehtonut tutkijoita ja maallikoita useita vuosisatoja. Pääsiäissaari on historiallinen esimerkki siitä, miten ihminen voi tuhota elinympäristönsä luonnonvarojen liikakulutuksella.

Pääsiäissaaren lavasteita ja nettisivuston animaatioita ovat olleet toteuttamassa Vantaan ammattiopisto Varian artesaaniopiskelijat ja Helsingin
tekniikan alan opisto Heltechin AV-alan opiskelijat.

Pääsiäissaari Korkeasaaressa 6.-9.4.2007 joka päivä klo 10-18. www.paasiaissaari.fi
Toimittajien akkreditointi,  DL ke 4.4. Pääsiäissaaren koululaiskonferenssi 2.-4.4.2007 klo 10-15/16
Toimittajien akkreditointi, DL to 29.3.Ilmoittautuminen ja lisätiedot  www.paasiaissaari.fi/medialle

Lisätiedot:
Jannika Joutsenniemi
tuottaja, Korkeasaari
09 310 37875 tai 050 435 9539
jannika.joutsenniemi [at] hel.fi

Aleksi Neuvonen
puheenjohtaja, Dodo ry
050 534 4241
aleksi.neuvonen [at] dodo.org