Vuonna 2007 Pääsiäissaari-palkinto menee Veikkaus oy:lle vuoden parhaasta tahattomasta ympäristöteosta

Veikkaus oy saa Dodo ry:n Pääsiäissaari-palkinnon, joka annetaan vuosittain tärkeimmästä tahattomasta ympäristöteosta. Palkinto julkistettiin Dodon ja Korkeasaaren eläintarhan yhdessä järjestämän Pääsiäissaari-tapahtuman yhteydessä Korkeasaaren Karhu-salissa pääisiäismaanantaina klo 14.

Veikkauksen rahapelit ovat 65 vuoden ajan jättäneet toteuttamatta miljoonien suomalaisten haaveeet autoista, purjeveneistä ja ulkomaanmatkoista. Monet muistavat Veikkauksen huvittavan tv-mainoksen, jossa maalaisukko kertoo lottovoittohaaveestaan: "Pittäis talo laettaa, ja nähä vähän mualimmoo". Harvalle päävoitto kuitenkaan osuu kohdalle, vaikka pelaamiseen käytetään paljon aikaa.

Veikkaus onkin ovelasti tehnyt kulutuksesta immateriaalista kohdistamalla haaveista syntyneen kulutuksen materiaalisten tuotteiden sijasta pelijännitykseen ja elämyksiin. Jos peleihin käytetyt aika ja raha olisi suunnattu systemaattisesti materiaalisen vaurauden kasvattamiseen, olisivat ympäristövaikutukset moninkertaiset.

Suomalaisista lottovoittajistakaan ei ole tullut suuria kerskakuluttajia. Lottovoittajia tutkineet Pasi Falk ja Pasi Mäenpää ovat kirjassaan 'Lottomiljonäärit' todenneet, että useimmat jättipotin saaneet ovat jopa välttäneet materiaalisen kulutuksen kasvattamista. Ympäristöhaitat eivät siis ole merkittävästi kasvaneet lottomiljonäärienkään toimesta.

Dodo antaa nyt kolmannen kerran peräkkäin Pääsiäissaari-palkinnon toimijalle, joka tarjoaa suomalaisille mahdollisuuden immateriaaliseen kuluttamiseen. "Habbo-hotelli, Sedu Koskisen ravintolat ja Veikkaus ovat kaikki hyviä esimerkkejä siitä, mihin suomalaisten on kulutuksensa tulevaisuudessa suunnattava. Meidän on lähivuosikymmeninä pienennettävä ekologinen jalanjälkemme murto-osaan nykyisestä. Kulutus on tulevaisuudessa enemmän viihdettä ja elämyksiä kuin materiaa", kertoo puheenjohtaja Aleksi Neuvonen Dodo ry:stä.

Lisätietoja:
Aleksi Neuvonen
puh. 050 534 4241
aleksi.neuvonen [at] dodo.org