Onnellinen Lahti

Onnelliset kaupungit -seminaari aloitti myös viikonlopun lyhytelokuvafestivaali Kinos 08:n, jossa järjestettiin tänä vuonna Dodon tukemana myös ekologisen elokuvan teemasarja. Seminaarissa tuotiin esiin onnellisen ja vähähiilisen elämäntavan osasia ja Kinos 08- festivaali osoitti todeksi elokuvateatterin verrattomuuden kotiteattereiden rinnalla.

Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Heikki Hakala avasi seminaarin kertoen 800 lahtelaisen vastanneen yhdessä yössä ESS:n nettikeskustelun kautta kysymykseen:
”Minkälainen on sinun onnellinen keskustasi?” Etelä-Suomen Sanomien perjantain Katu-liitteessä Dodon visio onnellisesta Lahden keskustasta kilpaili Lahden Kauppakamarin ja Lahden Keskustaeheytys ry:n nimittämän keskustaisäntä Riku Jaron esityksen kanssa. Dodon visio keskusta-alueesta perustui julkiseen tilaan, joka on jaettu ja toteutettu mahdollisimman yhteisöllisesti. Muiden esityksissä esillä ollut tarve lisäparkkipaikoitukselle oli korvattu julkisen ja kevyen liikenteen avulla. Ajatus yhteisöllisyyden korostamisesta lähenteli myös seminaarissa niin kokoomuksen kuin vasemmistonkin ajatuksia tulevaisuuden kaupungista. Selkeimmin yhteisöllisyyden edut tulivat esiin Suomen luonnonsuojeluliiton Satu Lähteenojan puheenvuorossa. Suomen luonnonsuojeluliiton MIPS -tutkimuksessa on tutkittu suomalaisten kotitalouksien ekologisen selkärepun sisältöä ja painoa. Tutkimuksen mukaan taajamissa, pienissä tai suurissa kaupungeissa asuminen ja kiinnittyminen omaan asuinalueeseen vähentävät luonnonvarojen tuhlausta.

Anu Raijas Kuluttajatutkimuskeskuksesta kuvasi tilastojen kertomia tekijöitä suomalaisten keskiverto-onnellisuudesta. Onnelliseen elämään ei välttämättä tarvittaisi neljää maapalloa, jos siirryttäisiin yksilöllisyyden korostamisesta perinteisin materialistisin keinoin kohti yhteisöllisempää ajattelua ja yhteisen edun tavoittelua. Raijaksen mukaan onnelliset ihmiset näyttävät kuluttavan enemmän, mutta toisaalta materialistiset asenteet näyttävät vähentävän onnellisuutta. Ehkäpä tähän saumaan Dodon Onnelliset kaupungit voivat iskeä: kuluttaa voi myös indie-leffoja, elokuvateatterin penkkejä tai musiikkivideoita yhdessä ystävien kanssa baarissa tanssien. Kun kuluttaminen liittyy yhdessä tekemiseen, kokemiseen ja olemiseen, on myös helpompi keventää omaa ekologista selkäreppuaan jakaen kantamuksiaan muiden kanssa.

Dodon kiertueen tavoitteena on nostaa Suomen kaupunkien kehityksessä olennaisimmaksi
ratkaistavaksi kysymykseksi se, miten ekotehokkuus yhdistetään onnellisuuden tuottamiseen. Hyvänä esimerkkinä tästä Dodon Pauliina Jalonen ja Johanna Lahdenperä esitteli omassa puheenvuorossaan brittiläisen New Economics -säätiön kehittelemän Happy Planet -indeksin. Lisäksi Dodon esityksessä tuli esiin tarve tuoda sama periaate kaupunkien tasolle.

Onnelliseen kaupunkiin ei välttämättä pääse auton kyydissä, kuten heti seminaarin jälkeen esitetty Kinos 08:n avauselokuva Walking to Werner osoitti. Hidas matkanteko kävellen voi vieläpä synnyttää verrattoman tarinan.