Kaupunkipyöräjärjestelmä joka€“ toimii!

Kuva: CC/Fla-k.com

19 miljoonan asukkaan ja viiden miljoonan moottoriajoneuvon Mexico City on maailman kolmanneksi suurin kaupunki – ja ilmanlaadultaan yksi saastuneimmista. Kaupungin hiilidioksidipäästöistä 57 prosenttia on peräisin liikenteestä. Kahtena päivänä kolmesta savusumun ympäröimän kaupungin ilmansaasteiden taso ylittää suositusrajat.

Vuoden 2010 helmikuussa Mexico Cityssä lanseerattiin vaihtoehto yksityisautoilulle. Ecobici– eli polkupyörien lainausjärjestelmän on tarkoitus vähentää liikenneruuhkia ja parantaa ilmanlaatua

Pyörät alle ensimmäistä kertaa Latinalaisessa Amerikassa

Mexico Cityn järjestelmä on Latinalaisen Amerikan ensimmäinen polkupyörien lainausohjelma. Ohjelman ensimmäisessä vaiheessa on käytettävissä 1100 polkupyörää 85 asemalla, viidessä kaupunginosassa. Pyörien lukumäärää on tarkoitus lisätä kuuteen tuhanteen. Pidemmän aikavälin tavoite on, että 5 prosenttia kaikista kaupungissa tehtävistä matkoista tehdään pyörällä.

Lainatakseen pyöriä tulee käyttäjien rekisteröityä ja jättää panttimaksu. Puoli tuntia käyttö on  ilmaista, ja sen jälkeen siitä pyydetään nimellinen maksu. 25 dollarilla saa aloituspaketin, joka sisältää pyörien käyttöoikeuden vuodeksi.

Tammikuussa 2011 Ecobici juhlisti miljoonatta pyörälainausta. Projekti jatkuu, ja kaupunki aikoo rakentaa 300 kilometriä pyöräteitä vuoteen 2012 mennessä. Tarkoituksena on yhdistää Mexico City pyöräteitse naapurikaupunkeihin Tolucaan, Pachucaan and Cuernavacaan. Lisäksi tarkoitus on rakentaa metroasemien viereen vartioituja pyöräparkkeja ja antaa kovempia rangaistuksia autoilijoille, jotka eivät kunnioita pyöräilijöiden oikeuksia.