Maailman paras lounasjärjestelmä

”Dabba” tarkoittaa laatikkoa, ja ”wala” on tekijään viittaava suffiksi. Dabbawala on siis henkilö, jolla on laatikko. Mumbaissa ja Karachissa dabbawalat ovat tervetullut näky toimistoissa ja kouluissa – ja ovat olleet sitä jo vuodesta 1880.

Perheenjäsenet eivät ole aina kotona syömässä lounasta, vaikka sellainen laitettaisiin (ja tietysti maistuisi parhaalta!). 25 miljoonan asukkaan Mumbaissa työmatkat ovat pitkiä, eikä moni ehdi lounastunnilla kotiin.

Lounaslähetti pelastaa

Dabbawala-palvelu parantaa tuhansien perheiden arkea Intian suurkaupungeissa. Dabbawalat kuljettavat lounaslaatikoita kodeista – nykyään myös ravintoloista – työpaikoille ja kouluihin.

Dabbawalat hakevat tuoreet lounaat toimistotyöläisten kotoa erityisissä lounaslaatikoissa. Lounaslaatikot laitetaan junaan, ja perillä paikallinen dabbawala kuljettaa ne perille. Lounaan jälkeen laatikot palaavat samaa reittiä koteihin.

Ihmeellistä järjestelmässä on se, että lounaat häviävät tai päätyvät väärälle henkilölle äärimmäisen harvoin, vaikka palvelussa ei käytetä tietokoneita ja monet dabbawalloista ovat lukutaidottomia. Talouslehti Forbes Magazine laski, että virheitä tulee keskimäärin alle kolme ja puoli kappaletta miljoonaa lounasta kohden!

Vähitellen käyttöön on otettu myös tekstiviestitilaukset ja nettisivu.