Bogota, pyöräilijöden kaupunki

Kuva: CC/Nathaa

Kolumbian pääkaupunki Bogota on muuttunut paljon viime vuosikymmenen aikana. Uudistushenkiset pormestarit, Antanas Mockus ja Enrique Peñalosa, ovat edistäneet kaupungissa muun muassa veden säästöä, korruption poistamista ja naisten oikeuksia, mutta erityisesti pyöräily on ollut molempien erityissuojeluksessa.

Alun perin Bogota tunnettiin Ciclovía-tapahtumista, joita on järjestetty 70-luvun lopulta asti. Ciclovía-tapahtumissa sunnuntaisin Bogotan pääkadut suljetaan autoilta aamuseitsemän ja kello kahden välillä, ja lenkkeilijät ja pyöräilijät valtaavat kadut.

Bogotaan haluttiin kuitenkin pysyvät pyörätiet. Vuonna 1996 kaupungissa ryhdyttiin toimeen.

Nykyään Cicloruta, Bogotan pyörätieverkosto, kattaa yhteensä 358 kilometriä 3–4 metrin levyisiä, kaksisuuntaisia ja suojattuja pyöräteitä. Pyörätiet kytkeytyvät kaupungin julkisen liikenteen verkkoon, ja kuudessa isossa julkisen liikenteen solmukohdassa on pyöräparkit.
 

Pyörä on demokraattinen kulkuneuvoKuva: CC/pattoncito

Bogotan pyörätieverkoston erityisyys ei kuitenkaan ole niinkään sen kattavuudessa, vaan sen käytön lisääntymisessä. Projektin alkaessa vuonna 1997 bogotalaiset tekivät vain 0,2 prosenttia kaikista matkoista pyörällä. Tällä hetkellä bogotalaisten arvioidaan pyöräilevän noin 5 prosenttia kaikista kaupungissa tehtävistä matkoista.

Pyöräily kannattaa jo nopeudenkin kannalta. Pyöräilijän keskivauhti Bogotassa on 17 kilometriä tunnissa, kun julkinen liikenne pääsee uudistuksista huolimatta vain 13 kilometriin tunnissa.

Jo yli puolessa kaikista talouksista on pyörä, ja erityisesti köyhä väestönosa on hyötynyt – heillä kun ei ole varaa autoihin. Pormestari Enrique Peñalosa onkin tunnettu lauseestaan, että erillinen, suojattu pyörätie symboloi sitä, että kansalainen 30 dollarin polkupyörällä on yhtä tärkeä kuin toinen 30 000 dollarin autossa.

Bogotan kaupunki on laskenut, että Cicloruta-pyöräteiden avulla vältettiin 6 449 tonnin hiilidioksidipäästöt vuonna 2007.