Poljinvoimaa Guatemalassa

Kuva: CC/cvander

”Paikalliset naiset jamaanviljelijät tarvitsivat apua”, kertoo Maya Pedal -järjestön johtaja Cesar Rubelsy Molina. Kanojen ja muiden eläinten ruokkiminen oli työlästä, kun maissi piti jauhaa eläimille käsin.

Ratkaisuksi luotiin bicimaquina, vanhasta pyörästä valmistettu, polkemalla toimiva kone. 

”Bicimaquinas-pyöräkoneet auttavat maanviljelijöitä jauhamaan noin 1 400 kiloa maissia joka päivä. Tämä tarkoittaa 200 prosentin tuottavuuden lisäystä”, kertoo Molina.

Pyörien uusi elämä

Maya Pedal -järjestö ottaa vastaan lahjoituspyöriä, jotka tulevat pääosin Pohjois-Amerikasta. Polkupyöristä osa korjataan kulkuvälineiksi ja osa muokataan bicimaquinoiksi. Vanhoista pyöristä on tehty muun muassa sahoja, tehosekoittimia, hiomakoneita, vesipumppuja ja pesukoneita.

Viime vuonna Maya Pedal nimettiin CurryStone-muotoilukilpailun loppukilpailuun, mikä herätti kansainvälistä kiinnostusta järjestöä kohtaan. Maya Pedal on jo jakanut internetissä koneiden piirustuksia ja valmistusohjeita ja toivoo jakavansa polkemisen ilosanomaa ympäri maailmaa.