Etelä-Afrikka rakentaa ensimmäistä ekokaupunginosaansa

Kuva: Menlyn MaineEtelä-Afrikan pääkaupungin Pretorian kaupunginisät määrittelivät itäisen Menlynin kaupunginosan potentiaaliseksi kasvualueeksi. Ihan tavallisen lähiön sijaan Menlynistä päätettiin tehdä Menlyn Maine, Afrikan ensimmäinen ekokaupunki.

Menlyn Mainen tavoitteena on olla myös maailmanlaajuisesti ensimmäisiä kaupunkiyhteisöjä, jotka ovat "ilmastopositiivisia". Tämä tarkoittaa hiilidioksidipäästöjen alentamista nollaan – ja sitten vielä vähän alle. Menlyn Maine jakaa tämän tavoitteen viidentoista muun projektin kanssa Bill Clintonin ilmastohankkeessa, jossa etsitään uusia malleja kaupunkielämiselle.
 

Miten rakennetaan ilmastopositiivinen alue?

Julkisen liikenteen rooli tulee olemaan merkittävä, ja kaupungissa aiotaan myös tuottaa energiaa uusiutuvista energianlähteistä omiin tarpeisiin. Lisäksi kaikista Menlyn Mainen rakennuksista tulee sertifioituja vihreitä rakennuksia. Itse asiassa kolme Etelä-Afrikan viidestä ensimmäisestä vihreästä rakennuksesta nousee juuri Menlyn Maineen.

Kaupungin asukasluvun odotetaan nousevan noin 20 000:een. Alueelle tulee asuinrakennusten lisäksi muun muassa toimistoja, kauppoja, ravintoloita ja hotelleja.

Projektin odotetaan valmistuvan kahdeksan vuoden kuluttua. Parhaillaan Etelä-Afrikassa on tekeillä toinenkin ekokaupunkiprojekti, ja myös Keniassa on samantyyppisiä hankkeita.