Naapurustoviestintä voi olla helppoa

Kuva: Candy Chang

Eräänä päivänä pieni tyttö katosi Johannesburgin Diepslootin alueella. Tyttö kyllä löytyi, mutta etsintään meni kolme päivää.

Alueen asukas Bongani Baloyi päätti, että paikallista viestintää on parannettava, ja perusti Diepsloot Community News -nimisen yhdistyksen. Yhdessä Global Studio -hankkeen ja kansainvälisen opiskelijaryhmän kanssa DCN kehitti yksinkertaisen mutta tehokkaan yhteisöviestinnän ratkaisun.

Vanha kunnon liitutaulu

Alueella, jolla puolet asukkaista on työttömiä ja monet asuvat muutaman neliömetrin kokoisissa hökkeleissä, ei ole varaa tilata sanomalehtiä tai seurata televisiouutisia.

Liberialaisten liitutaulu-uutisten inspiroimana DCN pystytti yhteisiä liitutauluja paikkoihin, joissa ihmisiä liikkuu. Kuka tahansa voi käyttää liitutauluja ilmoittaakseen ilmaiseksi vapaista työpaikoista, kysyä kysymyksiä, järjestäytyä, ilmoittaa tapahtumista – tai etsiä kadonneita.

Liitutauluista innostuneilla asukkailla on nyt työn alla tekstiviesteihin perustuva yhteisöviestinnän muoto. Tarkoituksena on myös perustaa paikallinen radioasema, Diep FM.