Työmatka slummista keskustaan – köysiradalla

Kuva: CC/Chilangoco

Vuorien keskelle rakentuneen Caracasin varakkaat asuvat kätevästi laaksossa. Köyhimmät asukkaat, monet heistä maaltamuuttajia, ovat joutuneet pystyttämään asumuksensa ympäröivien vuorten rinteille.

Arvioiden mukaan noin 60 prosenttia kaupungin viidestä miljoonasta asukkaasta asuu rinteille rakennetuissa barrioissa. Heidän asumuksensa ovat kuitenkin periaatteessa laittomia, joten barrioita ei ole kytketty kaupungin tieverkostoon, julkisen liikenteen verkostoon – tai muihinkaan palveluihin.

Miten parannat toimeentuloasi, jos työmatka kestää 2,5 tuntia ja kotimatka saman verran, mutta ylämäkeen? Caracasissa ratkaisu lainattiin lumisemmilta vuorilta.

Alpeilta tuttu

Vuonna 2003 ajatushautomo Urban-Think Tank ehdotti barrioissa tekemänsä tutkimuksen perusteella, että Caracasin kaupunki rakentaisi köysiradan, joka kytkisi San Agustínin barrion kaupungin julkisen liikenteen verkostoon.

Köysiradan malli on tuttu Euroopan Alpeilta: 29 kabiinia kuljettaa kerrallaan 8 henkilöä kerrallaan viiden aseman välillä, reilun 30 metrin korkeudessa. Tuntikapasiteetti on 1 200 henkeä per suunta. Kahden ja puolen tunnin matka lyhentyy 20 minuuttiin.

Kyseessä ei kuitenkaan ole ihan perinteinen hiihtohissi. Köysiradan asemille on rakennettu koteja, liikuntakeskuksia, päiväkoteja ja muita tiloja kulttuurille ja sosiaaliselle elämälle.

”Aikaisemmin jo pelkästään leivän ostaminen oli ison työn takana vuoren huipulla asuville ihmisille”, sanovat projektin takana olevat arkkitehdit Alfredo Brillembourg ja Hubert Klumpner Architecture of Consequence -sivuston haastattelussa. ”Metro Cable on tehnyt arjesta helpompaa. Työ- ja koulumatkat ovat nopeampia, ja mikä tärkeintä, vanhukset pääsevät helpommin sairaalaan. Ihmisten elämänlaatu paranee.”

Ensimmäinen viiden aseman köysiratalinja avattiin tammikuussa 2010 ja on noin kaksi kilometriä pitkä. Caracasin kaupungin laskelmien mukaan se hyödyttää kymmeniätuhansia San Agustínin barrion asukkaita. Järjestelmää pyörittävät San Agustínin asukkaat, joita koulutettiin järjestelmän käyttöön.

Parhaillaan toista, pidempää linjaa rakennetaan avattavaksi vuonna 2012. Kolmas linja on myös suunnitteilla.