Omalla TV-kanavalla ihmisten tietoisuuteen

Kuva: Vision Siete

Monet buenosairesilaisen Villa 31 -slummin asukkaista tulevat Argentiinaan naapurimaista paremman elämän toivossa. Useimmat ovat joutuneet pettymään, sillä myös Argentiinassa 14–40 prosenttia väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella, riippuen toki siitä, kenen lukuja tarkastellaan.

Villa 31:n asukkaat halusivat kumota keskiluokan ennakkoluuloja ja näyttää, ettei slummeissa asu vain rikollisia. Asukkaat ovat tavallisia ihmisiä, jotka tekevät tavallisia asioita ja toivovat perheilleen parempaa elämää. Asiat eivät hökkelikylissä kuitenkaan muutu, jos niistä ei kerrota näkyvästi ja neutraalisti.

Kerrotaan asioista – ja näkyvästi

Villa 31:n asukkaat perustivat kesällä 2010 pienen televisioaseman, joka kertoo naapuruston asioista.

Aseman nimi on Mundo Villa. Asema tarjoaa sekä itse tehtyjä ohjelmia, että lähetyksiä Boliviasta, Paraguaysta ja Perusta, eli niistä kolmesta maasta, joista monet Villa 31:n asukkaista ovat kotoisin. Ohjelmat tavoittavat Mundo Villan mukaan 1 500 perhettä. Luku kuulostaa kuitenkin alakanttiin arvioidulta, sillä paikallisten lähteiden mukaan slummissa on yli 120 000 asukasta.

”25 asukasjournalistia kerää uutisia naapurustosta, ja yliopisto-opiskelijat pitävät journalismityöpajoja”, kertoo Mundo Villan asemajohtaja Victor Ramos Latin American Herald Tribune -lehdelle. Asemajohtaja Ramosin yhdistys, SOS Discriminacion, rahoittaa aseman toimintaa, mutta myös julkista tukea on luvattu.

Asema on hiljalleen laajentanut muihinkin slummeihin, joissa Mundo Villalla on kirjeenvaihtajia, sekä internetiin. Netissä Villa Mundolla on kattava uutissivusto, joka kertoo slummien asioista. Seuraavaksi edessä on virallisen lähetysluvan hankkiminen toiminnan laajentamiseksi.

 

 

 

El equipo de Villa 31 TV from lucasmorandoblog on Vimeo.

.