Slummista nettiin yhteisellä tietokoneella

Kuva: CC/Prefeitura de Sete Lagoas

Meillä Suomessa olemme tottuneet opiskelemaan ja hakemaan töitä netin avulla. Slummissa nettiin pääsy ei ole kuitenkaan mikään itsestäänselvyys. Vaikka Brasilian keskiluokasta monella on tietokone, koko väestöstä nettiä käyttää vain pieni osa.

São Paulon slummien netinkäytön mullisti Telecentro-projekti. Telecentro-tietokonekeskuksissa asukkaat pääsevät käyttämään Linux-pohjaisia tietokoneita ja laajakaistayhteyttä – ilmaiseksi. Aikaisemmin vain noin 2 prosentilla slummin asukkaista oli pääsy nettiin.

”Tulen tänne melkein joka päivä”, kertoi työtön 19-vuotias José Antonio de Oliveira Silva BBC:lle. ”Tunnen ihmisiä, jotka ovat saaneet töitä, koska osaavat käyttää tietokoneita”, Jose Antonio sanoo.

Kaikki haluavat telecentron

Ensimmäinen telecentro aloitti toimintansa São Paulossa jo vuonna 2000 paikallisen kaupunginvaltuuston toimesta. Silloin São Paulossa oli noin kolme miljoonaa asukasta vailla nettiyhteyttä.

Ohjelma on laajennut valtavasti. Telecentroja oli São Paulossa 362 kesällä 2010 ja rekisteröityneitä käyttäjiä noin 2 miljoonaa. Koko Brasilian mittakaavassa tavoitteena oli saada pystyyn 10 000 telecentroa vuoden 2010 loppuun mennessä.

Tällä hetkellä samantyyppistä ratkaisua kehitellään muun muassa Ecuadorissa, Venezuelassa ja Kuubassa.