Kaupunkiryhmä keskusteli moottoriteiden muuttamisesta bulevardeiksi

Kaupunkiryhmän maanantai-illan 21.2. alusti Carlos Lamuela, joka teki arkkitehdin diplomityönsä moottoriteiden korvaamisesta bulevardeilla. Carloksen esitys tarjosi mainiota, konkreettisia esimerkkejä taloudellisesti, toiminnallisesti ja kaupunkikuvallisesti onnistuneista muunnoksista.

Ryhmä keskusteli aiheesta innostuneesti ja pohti teemalle mahdollista jatkoa, sillä teemassa olisi aineksia suurilinjaiseksi pääkaupunkiseudun liikenteen ja maankäytön kehittämisvisioksi. Carloksen työ sisälsi suunnitelman Länsiväylän muuttamisesta kaduksi ja siitä seuraavista kadunvarren tiivistämismahdollisuuksista. Autoilijat matelevat Länärin ruuhkissa katuvauhtia jo nytkin – miksi ei siis muuttaa sitä kaduksi ja ottaa tien suojavyöhykkeet käyttöön?

Ryhmä keskusteli myös Itäväylän varren tiivistämisestä. Keskustatunnelisuunnitelma liittyy tähän teemaan: Carloksen mukaan maanalaiset moottoritiet eivät vähennä ruuhkaa vaan siirtävät sen toisaalle. Siihen kiteytyy myös keskustelu kaupunkikeskustojen kaupallisesta elinvoimasta: tarvitseeko autolla päästä sujuvasti Espoosta Helsingin keskustan Stockmannille?