Islannin tulivuorelle vuoden 2011 Pääsiäissaaripalkinto tahattomasta ympäristöteosta

Vaikka Eyjafjallajökullan purkauksella ei ole suoraa vaikutusta maapallon ilmakehän viilenemiseen ja ilmastonmuutoksen hidastamiseen, se esti tuhkapilvellään merkittävän osan lentokoneliikenteestä useiden viikkojen ajan. Tulivuorenpurkauksen ansiosta lentämättä jääneet lennot vähensivät Euroopan lentoliikenteen hiilidioksidipäästöjä 2,8 miljoonalla tonnilla. Merkittävä luku, kun tavallisesti vastaavana aikana päästöt olisivat olleet 3,4 miljoonaa tonnia.

Eyjafjallajökullan purkauksen ansiosta matkustajat löysivät toimivan ja ympäristöystävällisen tavan liikkua – junat. Kokouksiin ja tapaamisiin ei aina myöskään tarvitse lentää, kun kokoukset sujuvat mukavasti teknologian tarjoamien etäkokousmahdollisuuksien avulla. Vaikka Euroopan ilmatila on jälleen lentokelpoinen, niin Dodo toivoo, että ihmiset huomasivat junan olevan varteenotettava matkustusvaihtoehto ja hyödyntävät vastaisuudessakin etäkokouksia.
Dodo ry on vuonna 1995 perustettu suomalainen ympäristöjärjestö. Dodo käsittelee ympäristöongelmia yhteiskunnallisesti, turhaan yksinkertaistamatta. Dodossa yritetään välttää turhia vastakkainasetteluja ja tarkastellaan ympäristökysymyksiä laajasti, eri näkökulmista.

Dodo ry myöntää vuosittain Pääsiäissaari-palkinnon merkittävimmästä tahattomasta ympäristöteosta. Vuosien varrella symbolisen palkinnon on saanut mm. Viagra, Tampereen kouluruokailu, Ulf Sundqvist, Veikkaus Oy, Sedu Koskinen ja Sauli Niinistö.

Lisätietoja: Dodon puheenjohtaja Lotta Suistoranta, , puh. 040 527 3506