Helsinkiläiset ideoivat unelmiensa Tuunaamon

“Tämä päivä osoittaa, että Tuunaamo on monen helsinkiläisen haave”, sanoo Saija Vuola Dodo ry:stä. “Olemme saaneet  tänään runsain mitoin ehdotuksia ja ideoita sekä lukuisia innostuneita ja kannustavia kommentteja.”

Ajatus Tuunaamosta syntyi Ympäristöjärjestö Dodo ry:ssä viime vuoden lopulla.

“Idea syntyi yhteisestä tarpeesta saada paikka, jossa vanhoja vaatteita ja huonekaluja voisi korjata ja piristää pienillä uudistuksilla ja vanhan lampunjohdon saisi korjattua. Totesimme, että haluja tuunaamiseen ja korjaamisen on, mutta monilla on pienet kodit, eikä tilaa tai välineitä tuunaamiseen. Tuunaamo tarjoaisi tilat, laitteet sekä neuvoa ja apua.”, kertoo Vuola.

Vastaavia ajatuksia ja ideoita on pulpahdellut esiin myös muilta tahoilta, ja Kirjasto 10:ssä kehiteltiin Tuunamoa yhdessä useiden tahojen kanssa. Dodon lisäksi paikalla oli muun muassa Kierrätystehdas, Ilmastoinfo sekä Pyöräpaja.  

Tuunaamon taustalla on ajatus muokata kertakäyttökulttuuria  kestävämpään suuntaan. Tuunaamon ideointipajassa esiteltiin esimerkiksi uusien kenkien tai kännykän hiilijälanjälkeä ja sitä, kuinka paljon pienempi hiilijalanjälki syntyy, kun vanha tuote korjataan tai otetaan muuhun hyötykäyttöön uuden ostamisen sijaan. Tuunaamo edustaa konkreettista vaihtoehtoa kulutuskulttuurille. 

Kirjasto 10:ssä vierailleiden kaupunkilaisten toiveissa Tuunaamo on avoin tila, jossa ihmiset voivat auttaa ja neuvoa toisiaan sekä oppia uusia taitoja aina pyöränkorjauksesta huonekalujen kunnostukseen. Moni oli myös halukas jakamaan osaamistaan esimerkiksi työpajojen vetämisen muodossa. Lisäksi Tuunamon toivottiin luovan yhdessä tekemisen meininkiä. 

Dodo ry yhteistyökumppaneineen jatkaa työtä Tuunaamon edistämiseksi ja kutsuu mukaan kaikki Tuunaamosta kiinnostuneet. Seuraavaksi Tuunamo etsii kuumeisesti tiloja kaupunkilaisten yhteiseen käyttöön. 

Lisätietoja
Katja Hintikainen