work for earth – puutarhakurssi

Haaveiletko uudesta ammatista puutarha-alalla, onko suunnitelmissasi oman puutarhayrityksen perustaminen vai oletko jo puutarhuri unelma-ammatissasi, mutta kaipaat tukea työssä jaksamisessa.

Ympäristöjärjestö Dodo järjestää elo-syyskuussa 2022 Work for Earth -puutarhakurssin, jossa pääset voimaantumaan valloittavien kasvien sekä muiden saman henkisten kurssilaisten ja asiantuntijoiden seurasta. Kuulet niin yrittämisen, sosiaalisen median, työssä voimaantumisen kuin työhyvinvoinninkin asiantuntijoita, ja pääset myös testaamaan omia taitojasi puutarhapalvelun tai -ohjelman tuottajana Dodon HarFest -sadonkorjuujuhlassa. Sinua kannustetaan myös tuomaan rohkeasti puutarha-alalla kohtaamasi haasteet esiin ja miettimään yhdessä osallistujien ja luennoitsijoiden kanssa ratkaisuja kestävämmän ja mielekkäämmän työelämän saavuttamiseksi.

Herättelevien aiheiden puimisen lomassa rentoudut puutarhatöiden, terapeuttisten kasvien sekä muiden hyvinvointia lisäävien teemojen parissa, ja parittomilla viikoilla kurssin päätteeksi pääset nauttimaan yhteisöllisestä illallisesta Dodon Urban Dinner -hävikkiruokatapahtumassa.

Kurssi järjestetään vehreällä Kääntöpöytä -kaupunkiviljelmällä ja näyttelypuutarhalla, mikä mahdollistaa kasveista oppimisen siinä missä mahdollisuuden päästä tositoimiin syksyn kukoistuksen kanssa. Kurssi on ilmainen eikä sille vaadita erillistä ilmoittautumista. Ohjelman kieli vaihtelee ohjelman mukaan suomesta englantiin. Kurssi on osa Helsingin kaupungin rahoittamaa Work for Earth puutarha- ja viljelyalan työllistämishanketta, ja sen vetää luomupuutarhuri+puutarhayrittäjä+sosiaalityön opiskelija Kaisa Viitamäki sekä hankkeen työkokeilija ja tuleva puutarhayrittäjä Milly Wernerus.

OHJELMA (teemat saattavat vielä vaihtaa paikkaa mainittujen päivämäärien puitteissa)

16.8. Hyvinvointi työelämässä

Oma hyvinvointimme on tärkeää, jotta voimme olla hyviä työntekijöitä tai jopa työnantajia. Ensimmäisellä kurssikerralla jaamme keskenämme kokemuksia siitä, mikä on auttanut meitä pysymään hyvinvoivina työssä, ja kuulemme kurssinvetäjämme Kaisan tarinan, kuinka hän selvisi burnoutista puutarhayrittäjänä. Myös vieraileva puhuja tulee jakamaan viisauttaan hyvinvoinnista! Lopuksi meillä on aikaa rentoutua puutarhassa harjoittamalla tietoista, hiljaista puutarhanhoitoa.

30.9. Omat tapahtumatuottajan taidot testissä

Toisella kurssikerralla päästämme luovuutemme kukkimaan! Mietimme, mitkä ovat vahvuuksiamme sekä miten ottaa ne käyttöön työelämässä tai yrittäjinä. Dodon vuotuisessa sadonkorjuujuhlassa HarFestissa meillä on tilaisuus näyttää maailmalle, mitä meillä on sille tarjottavanamme työpajan, puheen tai palvelun muodossa. Osallistujien määrän sekä kaikkien toiveet huomioiden jaamme kurssilaiset ryhmiin tai yksittäisiin henkilöihin, jotka sitten pääsevät suunnittelemaan julkisen ohjelmanumeron 10.9. pidettävään tapahtumaan.

6.9. Voimaantuminen ammatissa

Joukossa on voimaa, mutta miksi puutarhurit eivät ole barrikadeilla, kun opettajat lakkoilevat ja artistit puhuvat julkisesti alan ongelmista? Huikea puhujavieraamme kertoo meille, mistä hän löytää kaiken voimansa kapinassaan terveysalan ammattilaisten puolesta. Saamme myös viimein luvan turvallisesti sanoa ääneen kaikki ne meitä vaivaamaan jääneet asiat, jotka olisimme joskus työpaikoillamme halunneet sanoa, muttemme jostain syystä uskaltaneet. Lopuksi sukellamme puutarhaan kysymään neuvoa voimistavilta kasveilta – niin ihmisiä kuin kasvejakin voimistavilta.

10.9. HarFest

Dodon oma sadonkorjuujuhla päättää vuosittain isompien yleisötapahtumien kesäkauden Helsingissä. Lämpimien iltojen tummuessa kokoonnumme viettämään aikaa työpajojen, paneelikeskustelun ja musiikin ääreen kaupunkiviljelykeskus Kääntöpöydälle. Kurssilaisillemme tämä on upea tilaisuus päästä näyttämään taitonsa tuottamalla ohjelmanumeron tilaisuuteen. Itse ohjelmanumeron suunnittelu tapahtuu 30.8.

13.9. Sosiaalinen media työn tukena

Likaiset puutarhurit vanhanaikaisine nettisivuineen on kulunut vitsi, joten eiköhän muuteta tuo stereotypia yhdessä voimin! Mietitään, miten tehdä ammatista mediaseksikäs niin, että se houkuttelisi uusia henkilöitä alalle sekä kohottaisi ammattilaisten arvostusta kaikkien ihmisten parissa. Tämän kertainen puhujavieraamme kertoo kaiken kokemuksistaan sosiaalisen median osaajana. Lopuksi siistitään hiemaan puutarhaa, jonka jälkeen siellä on hyvä ottaa valokuvia ja harjoitella kameran edessä heittäytymistä – ehkä me vielä tarvitsemme sitä omilla työurillamme!

20.9. Yrittäjyys

Kaikkien yrittäjiksi haluavin ei tarvitse alkaa kaalin viljelijöiksi tai pihasuunnittelijoiksi. Tällä kertaa kuulemme puutarhayrittäjäksi aikovan vetäjämme Millyn esittävän kysymyksiä jo useamman vuoden puutarhayrittäjänä toimineelle toiselle vetäjällemme Kaisalle. Kuulemme myös asiantuntijaa, joka kertoo meille oman yrityksen perustamisesta. Puutarhassa pääsemme keräämään satoa ja oppimaan myös erilaisista sadon säilytysmahdollisuuksista.

27.9. Bonuskivaa!

Kaiken vakavan pähkäilyn jälkeen tarjoamme osallistujillemme hauskan päivän puutarhassa. Kerromme teille permakulttuurista ja tutustutamme teidät harvemmin tavattuihin, mutta hyvin Suomessa pärjääviin syötäviin puihin ja pensaisiin – moniin, jotka löytyvät Kääntöpöydän ympäristöstä. Juttelemme myös omasta siemenpankista ja keräämme mahdollisuuksien mukaan siemeniä talteen puutarhasta.

Osoite on Kääntöpöytä: Veturitallinkuja 3, 00520 Helsinki

Lisätietoja kurssista voi kysellä osoitteesta: