Malja tohtori Neuvoselle!

[Your Honour, opponent Robert Goodspeed, thanks for giving us this great reason to party tonight. Thank You.]

Arvoisat juhlavieraat! Olen saanut etiäisiä muutamista tärkeistä ystävistäni jo ennen kuin olen heitä edes tavannut. Näin tapahtui myös Aleksin kohdalla.

Taideteollisuusalojen opiskelijana olin vuonna 1998 hakeutunut omassa ympäristöahdistuksessani Dodon – silloiselta nimeltään Dodo – Tulevaisuuden elävä luonto ry – liepeille ja pohjimmaisena ajatuksena oli, että joskohan sitä voisi itsekin tehdä jotain konkreettista näiden asioiden eteen*.

Tuolloin samassa opinahjossa opiskellut Aleksin serkku Reetta kuuli asiasta, ja vannotti välittömästi, että minun oli pakko tavata hänen visionääriserkkunsa Aleksi, joka kyseisessä yhdistyksessä kuulemma vaikutti. No mehän tapasimme, tutustuimme – ja ystävystyimme.

Sitten niiden päivien on vettä ehtinyt virrata niin Vantaassa kuin Tammerkoskessakin jo paljoooon, mutta valitettavasti myös ilmakehän koostumus sekä elonkirjon runsaus ovat muuttuneet melkoisesti.

Todella monia merkityksellisiä juttuja ollaan ehditty tehdä kuluneina, kohta 25 vuotena, niin järjestö-, työn kuin vapaa-ajan sektoreilla. Nöyrä kiitos siitä omasta puolestani.

Omalla ystävällisellä, keskustelevalla mutta myös päättäväisellä tyylillään on Aleksi aina valanut uskoa, ja samalla toimintaenergiaa ympärilleen. Varmasti voin myös todeta olleeni aitiopaikalla näkemässä ennakkoon monia tulevia kehityskulkuja. Tänään täällä hänestä on sanottu jo monia hienoja ja paikkansa pitäviä asioita, mutta toistaisin tähän vielä sen upean havainnon, että hänellä on taipumus saada toisista ihmisistä nostettua heidän parhaat puolensa esiin.

Nyt kiitänkin Aleksia myös lukuisten entisten ja nykyisten dodolaisten puolesta.**

Normeista ja normaalista on tänään ollut puhetta ja siitä, että ratkaisut ja valinnat elämässämme ja arjessamme on vain pakko saada kestäviksi. Aleksin tulevaisuutta luotaavan ja muokkaavan väitöskirjan Backcasting-menetelmien soisi olevan jatkossa kaupunkien suunnittelun vakiotyökaluja.

Tänään esimerkiksi oli upea ja merkityksellinen aamu, kun sain siirtyä Aleksin väitöstilaisuuteen hyvin vähäpäästöisesti kokonaan sähköisillä kulkupeleillä, joista osasta vielä 15 saati 25 vuotta sitten vain haaveiltiin. Matka kodista Tampereen Hervantaan ja takaisin sujui seuraavasti: 80-luvun alun taloyhtiön 2010-luvulla päivitetty hissi, energia hissin liikuttamiseen taloyhtiömme omasta aurinkovoimalasta, sähköpyörä (jonka käyttövoima Kääntöpöydän yhteisöviljelmän aurinkovoimalasta), pikajuna Helsinki–Tampere ja kruununa ensikyyti Tampereen uudella upealla pikaratikalla!

Otetaan malja tälle päällikölle, tohtori Neuvoselle, ystävällemme Aleksille!

Kirmo Kivelä, hallituksen puheenjohtaja 2022, Dodo ry


*Melko pian sainkin tehtäväkseni suunnitella tapahtumajulisteen keskusteluun nimeltä ”Lopun illuusio”.

** Aleksi Neuvonen on Dodon perustajajäsen ja hän toimi yhdistyksen hallituksen pj:na vuosina n. 2005–2007

Aleksi videokameran edessä antamassa lausuntoa.
Kuva vuodelta 2007.