Sadonkorjuupäivitys Jiffarongin kylästä: Millaisia ​​vihanneksia siellä viljellään?

Munakoiso (Solanum melongena)

Munakoiso on monivuotinen lämpimän sään viljelykasvi, jota viljellään enimmäkseen Gambian trooppisilla alueilla ja se onkin yksi Gambian yhteiskunnan viljellyimmistä ja kulutetuimmista viljelykasveista. Munaoisossa on suuri C-, K- ja B6-vitamiinien pitoisuus ja se on muun muassa erinomainen mineraalifosforin, kuparin ja kaliumin lähde.Munakoiso auttaa vähentämään sydänsairauksien riskiä ja ​​se voi myös auttaa verensokerin- ja painonhallinnassa.

Munakoison tuotanto on alkanut Tesiton kasvimaalla ja se on monien muiden joukossa saavuttanut kypsyyden varhaisen istutuksen ansiosta.

Kasvi tarvitsee lämpimän ympäristön, jossa on vähintään 6-8 tuntia suoraa auringonvaloa. Se tuottaa satoa 2-3 peräkkäisenä vuonna. Paras aika istuttamiselle ja viljelylle on heinä-lokakuussa. 

Munakoiso

Okra (Abelmoschus ssp.)

Okraa, jota myös viljellään kylän kasvimaalla, kutsutaan joskus ”täydelliseksi kyläläisen vihannekseksi”, koska se on kestävä kasvi, sato on varma sekä sillä on monia terveyshyötyjä. Okra sisältää runsaasti ravintokuitua ja B6-vitamiinia, A-vitamiinia, C-vitamiinia, foolihappoa sekä antioksidantteja. Siitä voidaan jalostaa ruokaöljyä tai jauhoja. 

Okran viljely vaatii lämpimiä kasvuolosuhteita, joissa yölämpötilan on oltava yli 15 astetta ja maaperän lämpötilan 17 astetta. Sitä voidaan viljellä erilaisissa maaperissä. Okraa on melko helppo kasvattaa, eikä se vaadi paljon hoitoa. Kuitenkin hyvä luomulannoite, kuten se jota Jiffarongissa käytetään, auttaa kasvattamaan suurempia satoja. Maaperä tulee kastella ennen siementen kylvöä ja uudelleen siementen itämisen jälkeen. Rikkakasvien torjunta on tärkeää, sillä ne imevät kasville tärkeitä ravinteita. 60–70 päivässä hedelmät ovat valmiita korjattavaksi. Ne tulisi korjata melko nopeasti, jotta ne eivät muutu kuituisiksi ja menettäisi makuaan.

Okra

Salaatti (Lactuca sativa)

Salaatti on viileän kauden kasvi, joka auttaa hillitsemään tulehdusta ja auttaa unettomuuteen. Se sisältää runsaasti C-, B- ja K-vitamiinia ja erilaisia ​​kivennäisaineita, jotka ovat välttämättömiä kehon aineenvaihdunnalle.

Salaatti kasvaa parhaiten 12-20 asteen lämpötiloissa. Yli 27 asteessa kasvin laatuun ja siemenvarren kehitykseen liittyy riskejä. Se voi “venähtää” (englanniksi “bolt”), mikä tarkoittaa, että kasvi alkaa tuottaa vartta ja siemenvartta. Tämä voidaan ehkäistä peittämällä kasvit niin, etteivät ne saa suoraa auringonvaloa. Salaatti voi kasvaa erilaisissa maaperissä, mutta se viihtyy parhaiten ravinteikkaissa olosuhteissa. On tärkeää valmistella maaperä kunnolla ennen kylvöä.

Salaatti vaatii melko paljon kastelua. Maaperän tulee pysyä kosteana, mutta ei liian märkänä. Korkeissa lämpötiloissa salaattia on kasteltava päivittäin, jolloin Jiffarongin uusi kastelujärjestelmä käy erittäin hyödylliseksi. Sato tulee korjata aamulla, kun kasvi on täysikokoinen, mutta nuori ja murea.

Salaatti

Sipuli (Allium cepa)

Myös sipuli sisältää monia terveyttä edistäviä hivenaineita kuten, rautaa, kaliumia sekä B6-, B9-, E-vitamiineja. Sipuli viihtyy maaperässä, joka on sekoitus hiekkaa ja savea. Liian savinen maaperä on huono, sillä siellä sipulilla on hankaluuksia kasvattaa kokoa. Kasvi vaatii maaperän, jossa on paljon orgaanista ainesta ja joka pitää hyvin vettä.

Sipulin siemenet istutetaan ensin taimitarhaan ja 35-40 päivän iässä ne voidaan istuttaa pellolle. Kasvia kastellaan kevyesti, mutta säännöllisesti. Kun kasvi tekee sipulia, se tarvitsee enemmän vettä, mutta kypsymisen edetessä kastelua voi vähentää. Sopiva ilmasto sipulin taimille on 13-24 astetta,  sipulivaiheessa 16-21 astetta ja  kypsymiselle sekä sadonkorjuulle 30-35 astetta. Sipuli viihtyy suorassa auringonvalossa. Sadonkorjuu tapahtuu 90-150 päivää istutuksen jälkeen. Sato on valmiita korjattavaksi, kun lehdet alkavat kaatua tai 75 % sadon latvoista on kuivunut ja kaatunut. Sipulit kypsytetään sadonkorjuun jälkeen, mikä käytännössä tarkoittaa kaulojen ja ulkolehtien pois kuivattamista.

Sipuli